Велопоход

Веломаршрутът на „Дунавска вълна“ е най-атрактивния в района на град Белене.

Разходката с велосипеди е дневна програма за тези, които искат да се потопят в природата напълно и същевременно да имат свободата да се движат, спортувайки край уникалните забележителности на град Белене.

Присъединете се към група от до 10 души за еднодневна обиколка в района град Белене, започвайки от Посетителски център на ПП Персина, преминаване през античния кастел и митница Димум, датиращ от I-ви в.н.е , продължавайки през единствения в България паметник на Папа Йоан Павел II, следвайки маршрута в близост спираме за кратко в Католическата църква “Рождение на Блажена Дева Мария”, в която се намира Светилището на Блажения Евгений Босилков, особено атрактивно е преминаването през автентичния понтонен мост към най-големият български дунавски остров – Персин, където пътувайки 10 км. на изток ще посетим  останките от Трудово- възпитателно общежитие Белене- Лагерът, създаден 1949 г., пътят до който ни води през очарователните блата и резервати на ПП Персина, където може да срещнете символа на природния парк – морският орел, както и многочислени колонии от блатни птици; гнездовище на къдроглавия пеликан (88 двойки за тази година); гнездовище на немия лебед; уникално есенно сборище на черния щъркел за страната; и доста видове записани в Червената книга на България.

Цялата тази програма се ръководи от специализиран водач и се провежда с най-малко 4 лица. Имайте предвид, че са необходими поне 2 (два) работни дни, за да се изготви пропуск, затова ви препоръчваме да резервирате по-рано.

ГРАФИК

8:15 ч. – Среща на ПП Персина | 8:30 ч. – Отпътуване | около 12:30 часа – Връщане до началната точка

СРЕЩА

За тези обиколки започваме от Посетителски център ПП Персина в 8:00 ч. За финализиране на плащанията (ако има такива) и комуникацията относно маршрута, през който ще се придвижваме, като тук има варианти това да стане със собствен или служебен велосипед.

В зависимост от сезона, нивото на водата и метеорологичните условия водачът ще реши кой е най-добрият маршрут, които да следвате.

През цялото време ще Ви информираме за птиците и флората на река Дунав и Беленски архипелаг, за културно-историческото наследство, за възможностите за забавление и отдих в района.

Свържете се с нас