“Рождество на Блаженa Дева Мария”

Първите исторически данни за наличието на католическа църква в Белене откриваме в доклад на Никополския епископ Петър Солинат от далечната 1622 г. През годините няколко пъти е издигана църква на същото място, за което свидетелстват документи и доклади на католически свещеници посетили мястото. 

Настоящата енорийска църква е построена между 1838 и 1860 г. от отците-пасионисти Евгений Валенте и Карло Романо, които я посвещават на Рождеството на Блажена Дева Мария. 

През 2000 г. „Рождението на Блажена Дева Мария“ в град Белене е бил обявен за Светилище на Блажения Евгений Босилков.

Град Белене е родно място на Блажения епископ Евгений Босилков, мъченик на вярата, убит от комунистическия режим. Църквата на 16 ноември 2000 г. е обявена за епархийно Светилище на блажения Евгений Босилков. В олтара посветен на него е поставена икона, изобразяваща традиционния образ на Блажения и реликва, подарена от Папа Йоан Павел ІІ за Светилището. Реликвата е част от ризата на бл. Евгений, която е носил в Софийския затвор, по която са останали следи от кръв – видим знак за мъченията, на които е бил подложен. Светилището е място за поклонение на вярващите католици. На централния площад на гр. Белене е поставена и паметна плоча в чест на Блажения Епископ.

С етикети