Истории

  • Животът на Пеликана - С размах на крилете около 3 м, къдроглавият пеликан е сред най-едрите птици в нашата природа. Но най-забележителното във външния му вид е огромния клюн и прилежащата му кожена торба. През брачния период те стават яркочервени, което прави пеликаните много красиви и привлекателни. Тази огромна птица е лесно разпознаваема и по еднообразно бяло-сивкавата си окраска… Научи повече »
  • Специална награда - Католическата енория „Рождение на Блажена Дева Мария“ в град Белене получи специалната награда в категория: Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение в конкурса „Сграда на годината 2021“. Националния конкурс награждава най-добрите постижения в реализацията на съвременни строителни проекти в цялата страна. Наградата беше връчена на епископа на Никополска епархия монс. Страхил Каваленов, на енорийския… Научи повече »
  • Бразая – съхранен коледен обичай в село Бяла вода - Древният ритуал се провежда до ден-днешен в село Бяла вода, община Белене. Бразаята е маскиран мъж, който напомня причудливо, фантастично животно, богато накичено с вълнени китки, многоцветни панделки и звънчета по рогата. За обичая разказва Росица Петрова, председател на читалище „Възраждане 1924“ в село Бяла вода, община Белене. “Площадът в селото на Бъдни вечер е… Научи повече »
  • Фотоизложба предтсвя Белене - Фотоизложба бе организираna по повод 30-тата годишнина на Нов Български Университет и 5-тата годишнина от създаването на магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“, която е единствена по рода си в България. Фотографиите са направени по време на Втори пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ (гр. Белене), 12 и 13 юни 2021… Научи повече »
  • Крепост Секуриска - Останки от римската крепост Секуриска край село Бяла вода Късноантична и средновековна крепост Секуриска се намира на 1.24 km северозападно по права линия от центъра на село Бяла вода, на естествено защитено възвишение от най-източните части на Никополското плато. До неотдавна са личали крепостните ѝ стени. Крепостта е заемала площ от около 2 дка. Има… Научи повече »
  • Полското врабче е предимно кафяво с характерно черно петно на бузата. Ние броим врабчетата - Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно  от живота ни? „Ние броим врабчетата„ Инициатива на Българско дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria организира ежегодно броене на врабчетата след лесна и бърза… Научи повече »
  • Цветанка Джерманова Разказ от Цветанка Джерманова, ОЦЕЛЯЛА ОТ ЛАГЕРА В БЕЛЕНЕ - В края на 1948г., едва на 20 годишна, Цветанка Джерманова е задържана от Държавна сигурност в родния град Перник, защото била „нархистка“. „А сега тука спрете, земята целунете, дето ще замрем“. – казва Цветанка, когато пристигат в лагера. Заедно с нея се оказват затворени и други жени с неудобни за властта, политическите пристрастия. Настаняват ги… Научи повече »
  • Видео история на Виктор Бонжолов - Виктор Бонжолов, родом от Белене, изучава „Журналистика и връзки с обществеността“ Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, от която си практика създава видеа на всякаква тематика. Тази година работи по проект, посветен на родния си град, който ще ни срещне с една друга гледна точка, в която Белене не е само непросъществувал АЕЦ. Ще… Научи повече »